LETS

LETS betekent Local Exchange Trading System, ofwel een manier om in je eigen stad of regio zonder geld onderling te handelen in spullen of diensten. Wij ondersteunen LETS-kringen in Nederland en Vlaanderen met software waarmee de kringen ook onderling kunnen handelen.

Meer over LETS

LETS is een vorm van wederzijds krediet (Engels: mutual credit). Dit betekent dat het betaalmiddel geen ‘spul’ is, dat er eerst moet zijn voordat er gehandeld kan worden, zoals bij ons geld het geval is. Het verlenen van een dienst van het ene lid aan het andere verandert bij beide leden de balans tussen gegeven en gekregen, ofwel de saldi op de rekeningen. Het saldo van de dienstverlener stijgt, het saldo van de dienstontvanger daalt met hetzelfde aantal punten. In een klassiek LETS-stelsel is de som van alle rekeningen dan ook nul.

Hoewel het door de administratieve handelingen lijkt alsof LETS-punten zich verplaatsen van de ene rekening naar de andere, net als ons spulgeld, zien LETSers hun rekening liever als een soort karmarekening, die de verhouding aangeeft tussen de rekeninghouder en de rest van het systeem. Wie veel meer heeft gegeven dan gekregen, heeft een flink positief saldo, maar is niet ‘rijk’. Wie veel meer heeft gekregen dan gegeven, heeft een flink negatief saldo, maar staat niet ‘in de schuld’ bij iemand en is zeker niet arm. Hoe kun je arm zijn als je veel hebt gekregen?

Om iemand in staat te stellen te geven, moet er iemand zijn die wil ontvangen. Beiden zijn even noodzakelijk om waarde te kunnen creëren.

Wikipedia over LETS

LETScontact

LETScontact is een onderdeel van Stichting CENt, dat al vele jaren LETSkringen in het land ondersteunt met raad en advies, en niet in de laatste plaats met een administratiesysteem dat ook handel tussen systemen onderling mogelijk maakt.
Zie de aparte site van LETScontact.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s